HELP; PERS MET DRAAIENDE CAMERA OP DE STOEP

Nooit meer bang voor BOOS, Powned of Opstandelingen

Het is de angst van menig bestuurder, directeur of CEO; onaangekondigd een journalist met draaiende camera op stoep. Of u wel even direct een reactie wilt geven op een (vermeende) misstand, crisis of andere ellende. Het genre overvaljournalistiek (want dat is het) dateert uit de jaren ’90 (Breekijzer, Willibrord Frequin) van de vorige eeuw maar maar is nog steeds springlevend getuige programma’s als BOOS, PowNed of Opstandelingen. En het is er ook niet beter op geworden nu tegenwoordig iedereen met de telefoon in de actiestand staat om beelden te schieten.

Wat fijn dat u er bent

Veel mensen raken in paniek, worden boos, duwen de camera weg en roepen dingen waar ze later spijt van krijgen. Wat weinig mensen zich schijnen te realiseren is dat je als woordvoerder, boegbeeld cq visitekaartje namens de organisatie altijd, maar dan ook altijd, gewoon de tijd kunt nemen. Dus als er enthousiast type met een camera in de aanslag op de stoep staat reageer dan gewoon rustig en zeg iets in de trant van; ‘wat fijn dat u er bent maar eh, mag ik vragen waar u van bent en wat u komt doen?’

Geen idee

Als vervolgens de reden van het onverwachte bezoek helder is kunt drie dingen doen. Stel u heeft werkelijk geen idee waar het over gaat, dan zegt u dat gewoon (met mogelijk als aanvulling dat u het issue eerst eens even zorgvuldig wilt (laten) uitzoeken). Stel u weet dondersgoed waar het over gaat maar u wilt of kunt er (nog) niet over praten dan zegt u dat. Dus; ik weet precies waar het over gaat maar ivm bijvoorbeeld de privacy of lopend onderzoek kan en wil ik er om dit moment nog niks over zeggen. Maar; volgende week weet ik wellicht meer en dan….En dan kan er nog de situatie zijn dat u ergens onterecht van beschuldigd wordt. Er is dus werkelijk niets aan de hand maar de journalist baseert zich op geruchten, vage aantijgingen of geneuzel dat verspreid is via de social media. Dan zegt u gewoon dat het quatsch is en dat u de bronnen van het journaille ernstig in twijfel wenst te trekken.

Minzame glimlach

Realiseert u zich dat u vanaf vandaag nooit meer bang hoeft te zijn voor onaangekondigd persbezoek. Ontvang het journaille met een minzame glimlach, wees glashelder in uw boodschappen maar trek ook een grens in situaties waarbij het journaille u op onbeschofte bejegend, voortdurend dezelfde vragen stelt, u niet in de gelegenheid stelt uw verhaal te doen of confronteert met onwaarheden. Alleen dan blijft u in control als geloofwaardig en betrouwbaar visitekaartje namens uw organisatie.