Wees voorbereid op knip en plak journalisten

Een recent actuele case van een van onze klanten. Een woordvoerder van een zorgorganisatie werd (niet ‘live’) geïnterviewd door een nieuwstelevisieprogramma over de gevolgen van corona voor bewoners. Vanzelfsprekend werden vooraf heldere afspraken gemaakt over doel van het interview, de vragen, setting enzovoort. Zo ook de afspraak dat de journalist bewoners kon interviewen over hoe zij de aanpak van de coronacrisis door de desbetreffende zorgorganisatie ervaren. Zogezegd zo gedaan. Vooraf interviewde de journalist vele, vele bewoners van de zorgorganisatie die unaniem vol lof waren over de werkwijze van het management, op 1 bewoner na……Deze bewoner voelde zich soms wat beperkt door de coronamaatregelen en was daarom wat minder tevreden.

Voortdurende dezelfde vraag

Tijdens het interview daarna met de woordvoerder gebeurde er iets opmerkelijks.

De journalist bleef de woordvoerder gedurende een half uur voor de camera voortdurend op allerlei manieren dezelfde vraag stellen namelijk hoe de bewoners de corona-aanpak door de zorgorganisatie ervoeren en ‘dat men vast wel heel ongelukkig zou zijn met corona en de aanpak daarvan door de zorgorganisatie’. Nee, antwoordde de woordvoerder, bij mijn weten zijn de mensen over het algemeen zeer tevreden over onze aanpak maar het kan natuurlijk altijd zijn dat er iemand minder tevreden is met onze aanpak.

Framing

Toen de woordvoerder ’s avonds om 20 uur nieuwsgierig het nieuwsitem op tv zag was hij met stomheid geslagen….. Tijdens het interview kwam uitgerekend alleen de minder blije bewoner uitgebreid aan het woord. In beeld slechts een paar seconden de laatste zin van de woordvoerder dat er ook altijd iemand minder tevreden kan zijn……

Wapen u tegen montagetrucs

Dat heet montage hoor ik u zeggen. Klopt, maar is ook een onjuiste voorstelling van zaken; het bewust creëren van een negatief frame en dat is jammer maar ook onterecht. De bewoners en de zorgorganisatie worden hiermee tekort gedaan. U kunt zich als woordvoerder gelukkig wapenen tegen dit soort en ook andere trucs van journalisten. Tijdens onze mediatrainingen gaan we hier uitgebreid op in. En nee, over beeldvorming gesproken; we leren u geen trucs tijdens ons mediatrainingen. Wel hoe u authentiek omgaat met journalisten, regie houdt onder alle omstandigheden en helder uitlegt hoe het zit!