HOE VOORKOM JE ‘VOGELAARTJES’?
Vechten, vluchten of bevriezen. Dat is vaak de reactie van woordvoerders die zich geconfronteerd zien met brutale journalisten als Rudger van Castricum van PowNed. Dat is op zich wel begrijpelijk vanwege de vaak intimiderende interviewstijl en de bijpassende bijzondere vraagstelling.
Wat PowNed doet is overigens al zo oud als de weg naar Rome; alweer jaren geleden confronteerden o.a. Willibrord Frequin en Pieter Storms (Breekijzer) op soortgelijke wijze woordvoerders met draaiende camera’s
Vluchten
Wat kunnen woordvoerders doen als brutale journalisten met draaiende camera’s op de stoep staan? De eerste afweging; meewerken of niet? Als u kiest voor het laatste; ga dan echt weg omdat de kans groot is dat de journalist met draaiende camera achter u aan komt, soms tot aan het toilet. Dus stap in uw auto, ga naar een ruimte die op slot kan of verdwijn via een achterdeur. Toch is het advies is om in principe niet te kiezen voor deze strategie. Naast het feit dat het geen sterke beelden oplevert (vluchtende woordvoerder!) is de impliciete boodschap dat u als vertegenwoordiger van uw organisatie wat te verbergen heeft.
Vechten
Vechten dan? Nou, nee. Het is bijna nooit handig om de strijd aan te binden met een journalist. Naast de vraag of u het gevecht uberhaupt wel moet aangaan met de camera en de journalist en of u dit wint levert het ongetwijfeld zeer vermakelijke beelden op. Maar of u daar als woordvoerder blij van wordt..
Konijn in de koplampen
Bevriezen is een volsterkt menselijke reactie maar als woordvoerder schiet u daar eveneens weinig mee op. Dat bleek uit het intussen legendarische interview met Ella Vogelaar die op de vraag; ‘Heeft u een spindoctor?’ verstijfde en als een konijn in de koplampen zwijgend in de camera bleef kijken.
Tips
Hoe moet het dan wel? Allereerst; win tijd ! Het is prima als u als woordvoerder tegen een overvaljournalist zegt; ‘Momentje, ik sta u zometeen te woord’. Bepaal vervolgens uw kernboodschap ten aanzien van het issue. (als het goed is was u overigens al voorbereid en dus op de hoogte wat mogelijk zou kunnen gebeuren.) Wat is precies het standpunt van uw organisatie? Realiseer; u heeft als woordvoerder een enorme informatievoorsprong op de journalist.
Maak daar gebruik van !
Ontspan
Verder; ontspan, blijf vooral dicht bij uzelf en bepaal zelf de grenzen waarbinnen u wilt antwoorden. Realiseer; als woordvoerder bepaalt u de spelregels. Als een journalist u bijvoorbeeld voortdurend interrumpeert zegt u: ‘Ik praat graag met u maar alleen als ik de gelegenheid krijg om rustig mijn verhaal te vertellen.’ Ga ook nooit mee in vreemde verzoeken om bijvoorbeeld een dansje te doen of om de korte rokken van vrouwen te controleren. Dit laatste overkwam de woordvoerder van Amsterdam tijdens een interview over kledingvoorschriften vanuit de gemeente.
Humor
Wees ook helder waarover u wel en niet wilt praten. Vanzelfsprekend doet u als woordvoerder geen uitspraken tijdens lopend onderzoek, verschaft u geen privacy-informatie over mensen en laat u zich nooit laatdunkend uit over organisaties of mensen. Beweeg een beetje mee maar keer altijd terug naar de kernboodschap. En last but not least; humor doet soms wonderen !